Общи въпроси относно палеонтологията

Re: Общи въпроси относно палеонтологията

Мнениеот bornoec » Нед Апр 10, 2016 12:44 pm

Слави на въпросът ти(който обхваща една огромна материя) първо ще разясня какво са континенталните отложения. Това са всички онези образуващи се в пределите на земната суша, било то с или без участието на вода. Те биват елувиални (това е изветрителната кора,която се образува върху коренните скали вследствие на ерозията, Тя не е претърпяла транспорт), делувиални (склонови отложения. Тук да вмъкна, върху едни такива делувиални наслаги са разположени Драгалевци и Симеоново), Еолични (образувани от дейностна на вятъра- дюни), пролувиални (образувани от временните потоци(в това число дъждовете)- наносни конуси), алувиални- това са вече познатите ни речни отложения ,където търсим златко, глациални-ледникови, флувио-глациални (понякога при движението си фронта на ледника достига по-топли ширини, където почва да се топи и образува смесени речно-ледникови наслаги), и езерни наслаги.
Виждаш разнообразието на континенталните наслаги. Друга характерна особености при тях е, че много често преминават от един в друг вид (така казано- при своята еволюция реката непрекъснато се врязва-при горното и средно течение, като образува стари речни тераси, те от своя страна в един по-късен етап могат да се мобилизират от друга-по-нова река или да се свлекат, т.е. да преминат в делувиални наслаги и т.н.). Континентални наслаги по-трудно се запазват в изкопаемо състояние (като се погребват от нови наслаги) отколкото морските наслаги. Все пак сушата представлява около 28% от повърхността на земята.
Конкретно едрозърнестите наслаги като едрозърнести пясъчници и конгломерати, при своето движение(основното движение става, чрез подскачане или влачене по дъното) и съществуване, например в речни условия биха играли една природна мелница, която мели всяка органична материя влязла в техния състав, отделно това, че условията са предимно окислителни(спомагат развитието на бактерии, които разлагат растителните и животински останки), изключение са блатата и някои части на езерата, където преимуществено са редукционни-силно влошено до напълно отсъствие на привнос на кислород, това от своя страна спомага за по-трудното откриване на някакъв фосил в изкопаемо състояние. Както бяхме дискутирали по рано клончето на Боби, ти сам виждащ колко финнозърнести са вместващите седименти.
Да вмъкна, че само веднъж съм ходил за фосили и нямам почти никакъв опит. За тяхното запазване спомага един сравнително спокоен воден режим, при който например се отлагат глини, алевролити това могат да бъдат от континенталните седиментни обстановки -езерата и блата.
Тези седименти за които питаше, до колкото си спомням бяха с червено оцветена спойка (железоокисна) индикатор за окислителни условия.
Аватар
bornoec
 
Мнения: 156
Регистриран на: Пет Фев 07, 2014 12:26 pm
Местоположение: България-->София

Re: Общи въпроси относно палеонтологията

Мнениеот Слави » Нед Апр 10, 2016 5:43 pm

bornoec написа:Конкретно едрозърнестите наслаги като едрозърнести пясъчници и конгломерати, при своето движение(основното движение става, чрез подскачане или влачене по дъното) и съществуване, например в речни условия биха играли една природна мелница, която мели всяка органична материя влязла в техния състав, отделно това, че условията са предимно окислителни(спомагат развитието на бактерии, които разлагат растителните и животински останки)


Ето тази част от твоето обяснение през цялото време ми е убягвала. :bow: Все пак в подобни условия биха могли да оцелеят поне фрагменти или пак бъркам някъде?
Аватар
Слави
 
Мнения: 151
Регистриран на: Съб Мар 08, 2014 11:34 am
Местоположение: Видин

Re: Общи въпроси относно палеонтологията

Мнениеот bornoec » Нед Апр 10, 2016 6:04 pm

Ами може би, нищо не е сигурно в геологията, но в тези червеноцветните пясъчници и конгломерати конкретно ме съмнява
Аватар
bornoec
 
Мнения: 156
Регистриран на: Пет Фев 07, 2014 12:26 pm
Местоположение: България-->София

Re: Общи въпроси относно палеонтологията

Мнениеот shrek » Съб Дек 24, 2016 5:52 pm

Имам въпрос. :roll: Може ли да се намерят фосили в доломитизиран варовик? Доколкото разбрах тази скала е смес от варовик и доломит, а във варовика все пак се намират фосили, но се чудя дали ще има фосили. Питам, защото намерих една кариера за доломитизиран варовик, която може би е надеждна за търсене на минерали и фосили. Възрастта на скалите е Карн(Триас) - 230 млн.год.

Весели празници! :yep:
Аватар
shrek
 
Мнения: 214
Images: 1
Регистриран на: Сря Апр 08, 2015 8:35 pm
Местоположение: Сливен

Re: Общи въпроси относно палеонтологията

Мнениеот bornoec » Съб Дек 24, 2016 7:38 pm

възможно е да. доломитизацията е вторичен процес, когато оскалената варовикова утайка се пропие с води богати на магнезий разтвори (води), започват реакции за презаместване и част от калцита се превръща в доломит, фосилите може да се запазват (т.е. няма някакви огромни налягания, които да ги заличат), единствената главна особеност,че при доломитизацията варовиковата скала намалява обемът си, което е свързано с образуване на пукнатини
Аватар
bornoec
 
Мнения: 156
Регистриран на: Пет Фев 07, 2014 12:26 pm
Местоположение: България-->София

Re: Общи въпроси относно палеонтологията

Мнениеот fossiloman » Съб Дек 24, 2016 10:03 pm

shrek написа:Имам въпрос. :roll: Може ли да се намерят фосили в доломитизиран варовик? Доколкото разбрах тази скала е смес от варовик и доломит, а във варовика все пак се намират фосили, но се чудя дали ще има фосили. Питам, защото намерих една кариера за доломитизиран варовик, която може би е надеждна за търсене на минерали и фосили. Възрастта на скалите е Карн(Триас) - 230 млн.год.

Весели празници! :yep:...аз не бих си губил времето... ;)
"Езикът може да скрие истината, но очите - никога!" - Михаил Булгаков, "Майсторът и Маргарита"
fossiloman
 
Мнения: 199
Images: 6
Регистриран на: Чет Фев 13, 2014 2:00 pm
Местоположение: Varna

Re: Общи въпроси относно палеонтологията

Мнениеот shrek » Нед Дек 25, 2016 10:25 am

Благодаря благодаря за информацията bornoec. И аз мисля, че трябва да са останали фосили след доломитизацията.
fosiloman - Ще отида просто за опит. Не залагам много големи надежди, но просто кариерата ми е много близо. Става дума за кариера за строителни материали с.Бинкос, Сливен. Мисля че трябва да има добри калцитни и доломитни кристали. Аз ще наблегна на минерали както знаеш :D .
Аватар
shrek
 
Мнения: 214
Images: 1
Регистриран на: Сря Апр 08, 2015 8:35 pm
Местоположение: Сливен

Предишна

Назад към Всичко за фосилите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 1 госта


[Most Recent Quotes from www.kitco.com] [Most Recent Quotes from www.kitco.com] [Most Recent Quotes from www.kitco.com]