Как да си направим лоток

Какви легени има и как да боравим с тях

Как да си направим лоток

Мнениеот haplio » Съб Юли 12, 2014 12:23 pm

Изработката на дървен лоток(поднос) за промиване на самородно злато се прави най вече от добре изсушен дървен материал от бор или трепетлика. Основните стъпки са следните:

1) приготвят се отделните части - две основи(1 и 2) и две страници(3 и 4), като размерите могат да бъдат видени на смехамата по-долу. Заготовките на основата на лотока се изрязват от цели талпи и се изрязват под ъгъл 45 градуса спрямо основата си(виж фигурата) и се закрепят една за друга. В този случай лотока се хваща за дървесните кръгове
Всичките 4 части трябва трябва да бъдат вмимателно обработени, пристъграни и напаснати една към друга. Особено внимание трябва да се обърне на изработката на самите дъски, както и на тяхната симетрия при сглобяване. Те трябва да бъдат огледални една на друга, като само в този случай се получава геометрично правилна симетрична форма.

2) Плоскости 1 и 2 се закрепят една за друга с помощта на лепило, като се използват и гвоздеи и винтове. Необходимо е да се обърне по голямо внимание на връзката между двете плоскости. Лепилото трябва да е гъсто и издържливо, като е най добре да бъде нанесено в канал, както е показано на фигура 1а.

3) Изпилете и заоблете всички изпъкнали и остри краища на лотока. От двете страни пробийте по една дупка, през която можете да сложите някакъв вид презрамка, с която да носите лотока по време на предвижване

4) внимателно намажете прорезите със смес от лепило и дребни стърготини.Оцветяването на лотока не повишава неговата производителност, тъй като боята ще изравни дървовидната структура на талпите и уловяемостта ще се влоши. Изпичането на лотока също влошава нещата - структурата на дървото се влошава и става по неустойчива, а и черния цвят, който е резултат от изпичането може да замаскира шлиха, който е със сходен цвят.

lotok7.gif
lotok7.gif (92.32 KiB) Прегледано 1303 пъти


В готов вид лотока е лек и с висока якост, дъжаща се основно на връзките между отделните елементи под прав ъгъл, което елиминира опасността от тяхното разделяне.

Формата на лотока трябва да остане непроменена. Ъгълът между двете равнини, който се получава трябва да е 140 градуса. Така едната равнина(промиващата) остава под водата в успоредно положение на повърхността, а другата равнина излиза под ъгъл, над повърхността и съответно се държи, като се извършват движенията, осигуряващи промиването на материала. По-малък ъгъл е нежелателен, защото се получава "мъртва" зона, което съответно води до необходимостта кални или стоящи в мървата зона материали да бъдат разстилани на ръка.

Източник: http://clubklad.ru/
Превод BGprospector.com Team
Аватар
haplio
 
Мнения: 1799
Images: 2
Регистриран на: Пон Яну 27, 2014 10:45 am
Местоположение: София
{ TAGS }Лоток самородно злато

Назад към Първи стъпки в промиването на самородно злато - работа с лeген

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


[Most Recent Quotes from www.kitco.com] [Most Recent Quotes from www.kitco.com] [Most Recent Quotes from www.kitco.com]